Cloudwatervrees? Niet nodig, wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij!
Blog

Cloudwatervrees? Niet nodig, wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij!

‘Cloudwatervrees’, zo wordt de angst van organisaties om hun bedrijfsdata of toepassingen naar de cloud te migreren ook weleens genoemd. Overweeg je om met jouw notariskantoor over te stappen naar werken in de cloud? Lees dan vooral verder, we zetten in deze blog de essentiële voorwaarden van een weloverwogen overstap voor je achter elkaar.

Allereerst: de cloud is inmiddels een containerbegrip geworden. Vervang de term cloud maar eens door onlinediensten. Juist, die zijn er oneindig. Als je wil werken in de cloud, dan is het cruciaal dat je ook weet waar je voor kiest. De ene cloudoplossing is namelijk de andere niet…

Kijk welke clouddienst bij jouw kantoor past

Er zijn vele modellen zoals een public, private en hybrid cloud. Een public cloud is één dienst die wordt aangeboden aan meerdere klanten. Het is een gedeelde infrastructuur, vandaar de naam public. Een private cloud is een vorm die door één organisatie wordt gebruikt. En omdat deze cloud bestemd is voor één gebruiker, kan deze geheel naar wens worden opgesteld. Met een private cloud kies je voor maatwerk.

Een combinatie tussen een private en een public cloud? Dat noemen we een hybrid cloud. Hoe dat er in de praktijk uitziet? Voor bedrijfskritische applicaties wordt gebruikgemaakt van een private cloud, en voor functies waarbij veiligheid een minder grote rol speelt kan de public cloud gebruikt worden.

Zet alle plus- en minpunten op een rij

Heb je behoefte aan een uitgebreid overzicht van alle plus- en minpunten van de verschillende clouddiensten? Lees dan onze whitepaper over veilig hybride werken in jouw notariskantoor. We vertellen daarin ook welke essentiële voorwaarden en nodige technische aanpassingen dit met zich meebrengt.

Ben jij een control freak?

Meestal speelt het ‘uit handen geven van de controle’ een grote rol wanneer getwijfeld wordt over een overstap naar de cloud. Maar in de basis is de cloud veiliger dan een on-premise infrastructuur. Denk maar aan de kwetsbaarheid van fysieke servers in geval van calamiteiten. De kans op dataverlies bij brand, inbraak of lekkage is dan vrij groot. Data in de cloud blijft volledig intact, omdat gerenommeerde providers hun datacenters voorzien van geavanceerde brand-, inbraak- en lekkagebeveiliging.

Weet waar jouw gegevens worden opgeslagen

Daarnaast bestaat er soms ook onzekerheid over waar jouw data precies wordt opgeslagen. Maar weet dat je zelf beslist over de locatie van jouw data. Wil je de data binnen de grenzen van Europa houden, dan kan dat. En via een beheerdersplatformen behoud jij het overzicht en de controle.

Let op: zijn de securityvereisten wel op orde?

Het is van groot belang dat een partij waarmee je in zee gaat de securityvereisten op orde heeft. Welke securityproducten zijn er nodig? En welke producten worden daarvoor gebruikt? Hoe zijn deze keuzes tot stand gekomen? Ga vooraf na of de beoogde partij voldoet aan branche gerelateerde wet- en regelgeving.

Vraag ook om je heen hoe werken in de cloud eraan toegaat

Heemskerk & Feijen notarissen is een middelgroot notariskantoor gevestigd in Den Haag. In de zomer van 2020 is het kantoor volledig overgestapt naar werken in de Qu-Cloud. Wil je weten wat hun beweegredenen waren en hoe het werken in de cloud bevalt? Lees dan deze klantcase eens!