Checklist! Dit zijn de essentiële elementen voor een steengoede digitale propositie in het notariaat …
Blog

Checklist! Dit zijn de essentiële elementen voor een steengoede digitale propositie in het notariaat …

Streef jij naar een futureproof notariaat? Dan is het uitblinken in vaardigheden – anders dan strikt notarieel-juridische competenties – cruciaal. In deze blog gaan we dieper in op jouw digitale propositie. Want hoe blijf je, ook digitaal, winstgevend?

Zeker als je werkzaam bent binnen een eenmanskantoor, ben je als notaris tegenwoordig een duizendpoot. Je bent notaris, onafhankelijk jurist, ondernemer en informatiseringsmanager. Informatiseringsmanager? Laten we dat eens nader verklaren.

Als notariaat bevind je je in een maatschappelijk middenveld. Als bijvoorbeeld het Kadaster of de Kamer van Koophandel een digitale innovatie toepast, heeft dat direct invloed op jouw kantoor. En wanneer het hebben van een futureproof notariaat één van jouw doelstellingen is, dan moet je van al deze ontwikkelingen op de hoogte zijn en blijven. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan…

Daarom nemen we hieronder een handige checklist met je door, want heb je bijvoorbeeld al gedacht aan:

Slimme Software Die Jouw Werk Gemakkelijker Maakt?

De snelheid waarmee innovaties zich aandienen… Veranderingen zijn van alle dag en hebben consequenties voor jouw notariaat. Uit een onderzoek van Deloitte blijkt dat van alle huidige werkzaamheden van de notaris, 40% gedigitaliseerd kan zijn in 2030. Maar zie jij qua innovaties door de bomen het bos nog wel? Raadzaam is om hiervan een compleet beeld te realiseren. Want welke technologieën en automatiseringen zijn daadwerkelijk van belang?

Het Verbeteren Van Werkprocessen Binnen Jouw Kantoor?

Processen verbeteren door de inzet van slimme software is natuurlijk fijn. Maar waar processen zijn veranderd, is niet automatisch ook het gedrag van medewerkers veranderd. Ga daarom na wat de impact is voor jouw medewerkers. Misschien vragen de vernieuwde bedrijfsprocessen wel om andere vaardigheden. Wellicht is er scholing nodig! Of een andere samenstelling van het personeelsbestand. Want: software werkt pas echt als jouw medewerkers deze ook accepteren en adopteren.

Het Digitaal Tekenen En Verifiëren Via Blockchain?

Wanneer je een akte digitaal ondertekent, kun je je afvragen waar en hoe je de echtheid ervan kunt verifiëren. Een verificatie via blockchain kan hier uitkomst bieden. Door middel van een openbaar grootboek kan je controleren of een getoonde overeenkomst daadwerkelijk door een bepaalde persoon op een bepaald moment én op een bepaalde locatie is ondertekend.

Betalen Via IDeal

Factureer jij nog achteraf en loop je daardoor een debiteurenrisico? Zonde, vinden wij! Zorg ervoor dat jouw diensten ook direct online te betalen zijn. Dat is wel zo prettig voor je cliënten. Steeds meer mensen zijn namelijk niet meer gewend aan het ontvangen van een rekening zonder de mogelijkheid om die direct te betalen.

De afgelopen jaren heeft het notariaat natuurlijk al heel wat automatiseringsslagen over zich heen gekregen. Maar daadwerkelijk grip hebben op alle veranderingen kan soms best lastig zijn. Wil je daar verandering in brengen? Lees dan deze whitepaper, waarin we onder ander antwoord geven op de vraag: hoe haal je het beste uit alle innovaties die steeds sneller jouw notariaat bereiken?